Abans de presentar la sol·licitud s'ha de disposar de l'IITE, la sol·licitud del certificat d'aptitud, el CEE i l'etiqueta energètica.
Aquest tràmit només el podeu fer presencialment si sou un particular.
Els autònoms, professionals, empreses, entitats i altres col·lectius heu de tramitar per internet. La documentació que aporteu per un altre canal no es tindrà en compte ni es computarà a efectes de data de presentació.
Si sou un particular, per dur a terme aquest tràmit de manera presencial haureu de demanar cita prèvia, en aquest enllaç, per a l'oficina que us correspongui.
El termini de presentació és del 7 de juliol al 4 d'octubre de 2020
Cal emplenar tots els formularis, imprimir-los i signar-los quan sigui necessari. És imprescindible presentar-los en suport digital a través del tràmit telemàtic.
La documentació necessària podeu consultar-la a l’annex 1, de la Resolució RESOLUCIÓ TES/1564/2020, de 29 de juny, per la qual s’obre la convocatòria de subvencions.
- ATENCIÓ: A partir del dia 4/9/2020 per la Línia 1, Línia per al foment de la millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat amb reducció de demanda energètica, s'ha d'aportar la Declaració responsable de compliment dels requisits tècnics de l'eficiència energètica i sostenibilitat (RE-1007 i RE-1008) CONVOCATÒRIA 2020- . Document obligatori a aportar per seguir la tramitació de l’expedient de sol·licitud de subvencions si és sol·licita per aquesta actuació.
S’acceptaran les presentacions de la versió anterior de la Declaració responsable de compliment dels requisits tècnics de l'eficiència energètica i sostenibilitat (RE-1007 i RE-1008) CONVOCATÒRIA 2019-, en els expedients ja sol·licitats i que hagin adjuntat la declaració responsable versió 2019, abans d’aquesta data. És podrà tornar adjuntar, si es creu necessari, la nova versió de la Declaració responsable a través de l’enllaç d’aportar documentació, indicant el número d’expedient i el seu codi ID de tramitació.
Els edificis han de complir els següents criteris d’antiguitat:
- Per a les actuacions de conservació dels fonaments, estructura, instal·lacions existents ,definides a la base 2.1.a) de la línia 2, els edificis han d’haver estat construïts o acabats abans de l’any 1996.
- Per a les actuacions de conservació relatives a l’envolupant (cobertes, terrats, façanes ,patis i mitgeres ) definides a la base 2.1.b) de la línia 2 i per a les actuacions de la millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat de la línia 1, els edificis han d’haver estat construïts o acabats abans de l’any 2007.
- Per a les actuacions per a la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat, definides a la base 2.2 de la línia 2, no es requereix el requisit d’antiguitat.
El 70 % de la superfície construïda sobre rasant de l'edifici, com a mínim, ha d'estar destinada a habitatge. No computa la superfície en planta baixa si aquesta és d’ús diferent a habitatge.
Un mínim del 50 % d’aquests habitatges han de ser el domicili habitual i permanent dels seus propietaris o arrendataris, en totes les fases del procediment. En el cas d’habitatges unifamiliars han de ser el domicili habitual i permanent en el moment de sol·licitar la subvenció i en totes les fases del procediment.
Inspecció tècnica prèvia
Els edificis han de disposar, amb caràcter obligatori i previ a la sol·licitud d'ajuts, de l'informe d'avaluació de l'edifici amb els següents documents:
L'informe d'inspecció tècnica de l'edifici (IITE) que s'ha d'haver presentat davant l'organisme competent de la Generalitat de Catalunya per sol·licitar el certificat d'aptitud de l'edifici abans de presentar la sol·licitud de subvenció.Perquè es considerin vàlids els IITE elaborats a l'empara del Decret 67/2015, de 5 de maig, s'han d'haver presentat davant l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, en un termini màxim de quatre mesos des que es van emetre i sempre amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud.
El certificat d'eficiència energètica de l'edifici (CEE) diligenciat per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN),amb l’etiqueta energètica corresponent
Es pot sol·licitar la subvenció per obres ja iniciades, sempre que aquestes no hagin finalitzat amb anterioritat a la data assenyalada a la convocatòria corresponent.
Les obres s'han d'iniciar en un termini màxim de 8 mesos des de la data de notificació de la resolució de la subvenció, que pot ser prorrogat com a màxim quatre mesos més, aportant la justificació motivada de la causa que n'impedeixi l'inici de les obres per causes alienes a la seva voluntat
Un cop iniciades les obres, la persona o entitat beneficiària, haurà de presentar a l’Agència d l’Habitatge, el comunicat d'inici d'obres, mitjançant el model normalitzat, en el termini màxim d'un mes des del seu inici i la llicència municipal definitiva d’obres.
El termini per a l’execució de les obres de rehabilitació no pot excedir els 24 mesos comptats des de la data de notificació de la resolució de concessió de la subvenció.
Les pròrrogues dels terminis d'inici i d'execució s'han de sol·licitar i concedir de forma expressa. Si en el termini d'un mes comptat a partir de la presentació de la sol·licitud de pròrroga no s'ha dictat resolució, s'entendrà denegada.
No hi ha taxes associades a aquest tràmit.
Actuacions subvencionables
Es consideren actuacions subvencionables totes les que es recullen en les bases de la convocatòria, i que tenen com a finalitat la conservació, la millora de l‘eficiència energètica i la sostenibilitat i la millora de la seguretat d’utilització i l’accessibilitat de l’edifici:
- El resultat de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE) per les obres per al foment de la millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat pot ser amb deficiències importants, greus o molt greus d'acord amb l'article 9 del Decret 67/2015, o sense deficiències.
- El resultat de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE) per les obres per al foment de la conservació, ha de ser amb deficiències importants, greus o molt greus.
- El resultat de l’informe d’inspecció tècnica de l’edifici (IITE)per les obres per la millora de la seguretat d’utilització i de l’accessibilitat pot ser amb deficiències importants, greus o molt greus d'acord amb l'article 9 del Decret 67/2015, o sense deficiències.
Pressupost protegible
El pressupost protegible, a l'efecte del càlcul de la subvenció, està constituït pel pressupost d'execució material, que resta subjecte al que disposa la base 14.g); les despeses generals i el benefici industrial de l'oferta de l'empresa que s'ha triat per dur a terme les obres de rehabilitació; els honoraris dels professionals que hi intervenen: les despeses per la obtenció de l'IITE i del CEE conjuntament amb la EE, el cost de la redacció dels projectes bàsic i executiu i de la direcció de l'obra, informes tècnics i certificats necessaris; les despeses derivades de la tramitació administrativa i altres despeses generals similars de gestió, sempre que totes aquestes despeses estiguin degudament justificades.
El pressupost d’execució material subvencionable s’ha d’ajustar a la llicència municipal de les obres.
No s’inclouran en el pressupost protegible els tributs (impostos i taxes), com l'impost sobre el valor afegit (IVA), l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i les taxes que afectin les obres o els honoraris professionals.
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya pot adequar el pressupost protegible, als efectes del càlcul de la subvenció, als preus dels barems de la construcció reconeguts oficialment en el Butlletí Econòmic de la Construcció o de l’Institut Tecnològic de la Construcció de Catalunya (ITEC) corresponents a l’any de la convocatòria.
Quantia i límits de les subvencions
La quantia màxima de les subvencions s’estableix segons els costos o despeses subvencionables del conjunt de les actuacions de rehabilitació de l’edifici. En el supòsit que les obres incloguin diverses actuacions de rehabilitació, el pressupost haurà de desglossat per a cadascuna de les actuacions que poden ser subvencionades. (Vegeu més detalls a la base 7 de la Resolució TES/1395/2020).
Règim de concessió
Les subvencions es concedeixen mitjançant el procediment de concurrència pública no competitiva, i les sol·licituds es resolen seguint l'ordre d'entrada al registre corresponent, amb la documentació completa i correcte, fins l'exhauriment de la dotació pressupostària. Un cop analitzada la sol·licitud, l'òrgan instructor formula la proposta de resolució de concessió o denegació de les subvencions a l'òrgan competent per resoldre.
Incompatibilitats
No poden obtenir una subvenció regulada en les bases, els beneficiaris de subvencions de tots els programes regulats pel Reial decret 106/2018, de 9 de març, i el Programa d’ajuts per a la rehabilitació energètica de edificis existents (PAREER II) de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) del Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital.
També són incompatibles amb les subvencions dels programes per a les actuacions de rehabilitació d'edificis de tipologia residencial de la ciutat de Barcelona i de l'àrea metropolitana de Barcelona, que es regeixen per les bases i les convocatòries aprovades respectivament, pel Consoci de l'Habitatge de Barcelona i el Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Les subvencions de les actuacions entre les dues línies son compatibles a excepció de les actuacions de la millora de l'envolupant tèrmica de l'edifici o dels habitatges per reduir la demanda energètica de calefacció o refrigeració (apartats 1.1.a i 1.2.a de les bases de reguladores), amb descrites a l’apartat 1.1.a) i 1.2.a) amb les actuacions de reparació de les deficiències relatives a l'estat de conservació de les cobertes, terrats, façanes, patis i mitgeres (apartat 2.1.b de les bases reguladores).
Aquestes subvencions són compatibles amb subvencions d’altres administracions públiques, sempre que la suma dels imports concedits no superi la totalitat del pressupost de les obres de rehabilitació.
Els ajuts en forma de préstecs sol·licitats a l'empara de la Resolució TES/127/2020, de 22 de gener (ICF 3.2), llevat que aquests ajuts s'hagin sol·licitat prèviament o a la data de presentació de les sol·licituds de la subvenció per al foment de la rehabilitació d'edificis de tipologia residencial,
En cas que es formalitzi la sol·licitud del préstec posteriorment a la presentació de la sol.licitud de la subvenció es revocarà la totalitat de la subvenció
A la sol·licitud s'haurà d'indicar expressament si es vol sol·licitar o si ja s'ha sol·licitat l'ajut en forma de préstec a l'empara de la Resolució TES/127/2020, de 22 de gener, pel conjunt de les actuacions que constin en la sol·licitud de subvenció que hauran de coincidir amb els que es sol·licitin pel préstec dins la mateixa anualitat, o en el seu cas, la renúncia expressa a demanar-lo.
En el supòsit en què s'obtingui l'ajut en forma de préstec, a l'empara de la Resolució TES/127/2020, pel conjunt de totes les actuacions, l'import de la subvenció total que es pugui concedir, es reduirà en un 50%, i s'aplicarà a l'amortització anticipada del préstec