• Imprimeix

Govern i CVC fan una crida a la participació ciutadana per posar a punt el comptador d'aglomeracions amb motiu de l'11S

El Departament de Polítiques Digitals i el Centre de Visió per Computador de la UAB impulsen una campanya a les xarxes socials on conviden la ciutadania a col·laborar en la millora de la solució, actualment en període de proves. Es tracta de recollir fotografies de la concentració principal de la Diada i utilitzar-les com a material d’entrenament de l’algorisme desenvolupat pel CVC per comptar el nombre de persones en grans aglomeracions en espais oberts.

10/09/2018 09:09
180908_CVC
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública (@tic) i el Centre de Visió per Computador de la UAB (@CVC_UAB) han engegat avui una campanya conjunta a les xarxes socials Twitter i Instagram que convida la ciutadania a col·laborar en l’entrenament de l’algorisme comptador d’aglomeracions desenvolupat pel CVC que es va presentar a principis d’aquest any en el marc del Mobile World Congress amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
 
L’objectiu d’aquesta campanya és fer una recol·lecció participativa d’imatges de la concentració ciutadana que tindrà lloc a l’Avinguda Diagonal de Barcelona amb motiu de la Diada de l’11 de setembre, per poder-les utilitzar posteriorment com a material per seguir entrenant l’algorisme comptador d’aglomeracions, que fa servir tècniques de visió artificial per poder estimar el nombre de persones en imatges amb una franja d’error d’entre un 10 i un 20%, la més baixa aconseguida fins avui dins d’aquest àmbit.
 
Perquè l’algorisme pugui entendre i treballar amb les imatges recollides, però, cal que aquestes compleixin una sèrie de requisits, com ara que estiguin fetes des de llocs alts com balcons, que tinguin una bona definició o que incloguin la geolocalització de la foto, el número de tram i l’hora en què s’ha fet. Per això, la campanya inclourà en els seus missatges una sèrie d’instruccions de com ha de ser la imatge i de com l’han d’enviar aquelles persones que vulguin participar-hi.
 
Un cop recopilades, les imatges que tinguin la qualitat o les especificacions òptimes seran tractades i utilitzades pel CVC únicament en l’àmbit de la recerca per entrenar i fer més eficient l’algorisme comptador d’aglomeracions. Igualment, els resultats que se n’extreguin seran d’ús exclusiu per a l’àmbit de la recerca.
 
Aquesta iniciativa conjunta de la Generalitat i el CVC pretén involucrar i fer partícip la ciutadania en la millora d’aquesta solució innovadora de factura catalana que, més enllà de poder oferir una solució imparcial i tecnològica al debat sobre la quantitat de persones presents en diferents mobilitzacions ciutadanes arreu del món, pot tenir una aplicació destacada en àrees com la vídeo-seguretat i la vigilància, el monitoratge i l’anàlisi del comportament, entre moltes d’altres.
 
Per aquest motiu, la campanya centrada a recollir imatges de la Diada serà la primera d’altres de similars que es podrien dur a terme durant esdeveniments futurs que congreguin grans quantitats de persones a Catalunya, com ara curses populars i altres actes esportius o culturals multitudinaris.