• Imprimeix

El conseller Puigneró presenta a Dubai l'estratègia digital del Govern com a model de referència

La Generalitat presenta l’estratègia digital a la fira internacional GITEX de Dubai, que reuneix les principals multinacionals tecnològiques i autoritats governamentals d’arreu del món. Segons Puigneró, la innovació digital s’està erigint com el nou motor de l’economia catalana perquè el país té les condicions per esdevenir un referent en aquest àmbit: teixit productiu, talent i un ecosistema innovador.

15/10/2018 11:10
181015_Dubai
181015_Dubai2
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dilluns l’estratègia digital del Govern de la Generalitat a la fira GITEX de Dubai (Emirats Àrabs), que reuneix els principals directius de grans multinacionals tecnològiques i autoritats governamentals, entre d’altres. Catalunya ha estat convidada per l’organització d’aquest esdeveniment internacional per presentar la seva estratègia digital com a model de referència.
 
Puigneró ha explicat els cinc eixos del programa de Govern del Departament, que passen per bastir una autentica República digital del segle XXI: 
 
1. Una ciutadania digital apoderada, capacitada i protegida
2. Un territori cohesionat amb infraestructures digitals i ciutats intel·ligents
3. Un govern i una Administració del segle XXI: oberta, digital i eficient
4. Un país cibersegur, que protegeix la ciutadania, les empreses i les institucions
5. La innovació digital com a motor d’una nova economia
 
Segons Puigneró, la innovació digital s’està erigint com el nou motor de l’economia catalana perquè el país té les condicions per esdevenir un referent en aquest àmbit: teixit productiu, talent i un ecosistema innovador. El conseller ha especificat que el sector TIC ocupa ja un 5% de la població al país, i que supera la indústria de l’automòbil pel que fa la generació de llocs de feina.
 
 
Impuls de noves tecnologies digitals avançades
 
A més, el conseller ha explicat l’aposta que ha fet el Govern per la recerca i l’aplicació de noves tecnologies com ara el 5G o les cadenes de blocs (blockchain) a l’hora de licitar els seus serveis de telecomunicacions. És també el cas de programes específics per impulsar tecnologies digitals avançades com ara les dades massives (big data), la tecnologia drone aplicada, la visió per computador, la intel·ligència artificial, la robòtica o l’Internet de les coses.
 
Segons el conseller, totes aquestes accions del Govern permetran desenvolupar un teixit industrial propi al voltant d’aquestes noves tecnologies  i generar talent i noves oportunitats.
 
Finalment, Puigneró ha explicat la rellevància del canvi estratègic que ha suposat passar del concepte de ‘ciutats intel·ligents’ a ‘país intel·ligent’, que es materialitza gràcies al desplegament de l’estratègia SmartCatalonia. El conseller ha recordat que Catalunya ha estat el primer territori europeu en aprovar una estratègia com aquesta. En aquest sentit, el conseller ha recordat l’objectiu de Govern de fer arribar la fibra òptica i la banda ampla a tots els municipis del país, i la necessitat d’innovar els serveis públics per tal de promoure una societat més intel·ligent, sostenible i integradora.
 
 
GITEX, un aparador internacional del sector TIC
 
La Fira anual GITEX de Dubai és un dels principals esdeveniments internacionals de l’àmbit TIC que reuneix participants d’Europa, Amèrica, Orient Mitjà, Àsia i Àfrica. Durant una setmana, reuneix més de 150.000 participants, entre els quals hi ha els principals directius de multinacionals i empreses tecnològiques, així com autoritats governamentals. Durant la fira s’hi tracten àrees de treball clau, com ara les noves solucions tecnològiques, el treball en xarxa i la ciberseguretat.
 
A banda de presentar l’estratègia digital del Govern, el conseller Puigneró ha participat en diferents sessions de la fira, entre les quals una taula rodona sobre ciutats intel·ligents organitzada per la consultora internacional McKinsey. A més, Puigneró ha mantingut reunions amb directius d’empreses tecnològiques multinacionals i autoritats del sector tecnològic, com ara la directora general de l’estratègia Smart Dubai, Aisha Bin Bishr, entre d’altres.