• Imprimeix

El conseller Puigneró anuncia la voluntat del Govern d’enxarxar el país i de fer arribar la banda ampla a la quasi totalitat dels municipis el 2023

El titular de Polítiques Digitals i Administració Pública ha clos la 2a Convenció del Petit Municipi de l'ACM, a Sant Ramon (La Segarra). La convenció ha tractat especialment la digitalització de les zones rurals i dels petits ajuntaments.

29/06/2018 15:06
180629_BandaAmpla

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest migdia “la voluntat del Govern de fer arribar la fibra òptica a totes les capitals de comarca abans de l’any 2020 i la banda ampla als municipis de més de 50 habitants abans del 2023”. Puigneró ha fet aquestes declaracions durant la clausura de la 2a Convenció del Petit Municipi organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) al municipi de Sant Ramon (La Segarra), que ha debatut especialment com fer arribar la fibra òptica a les zones rurals a través d’una estratègia conjunta.

Segons el conseller, el Govern català té la voluntat “d’enxarxar el país com a element de vertebració territorial i factor de competitivitat dels municipis”. “L’accés a internet serà determinant pels petits i mitjans pobles i per a cadascun dels seus habitants”, ha assegurat Puigneró.

Per la seva banda, el president de l’ACM, David Saldoni, ha destacat que “l’essència d’aquest país és el territori” i cal “pensar en gran perquè no parlem de petits municipis amb x centenars d’habitants sinó dels que gestionen les dues terceres parts del territori”. Al mateix temps, s’ha referit a la necessitats de fibra òptica perquè “no és un tema de connectivitat, sinó d’igualtat d’oportunitats i benestar per al futur als nostres municipis”.

 

La digitalització de les zones rurals i els petits ajuntaments

La trobada ha comptat amb un centenar d’alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 2.000 habitants de Catalunya amb l’objectiu de compartir problemàtiques i necessitats. El desplegament d’infraestructures i xarxes de telecomunicacions al territori català, amb especial incidència en les zones amb menys població i com afavorir la seva connectivitat, ha estat un dels temes clau de la convenció.

A Catalunya quasi 600 dels 947 municipis (representen el 5% de la població) tenen menys de 2.000 habitants i gestionen dues terceres parts del territori. Precisament, com gestionar el territori, potenciar la qualitat de vida i la millora de serveis han estat algunes de les preocupacions dels alcaldes i alcaldesses presents a la Convenció. Els petits municipis comparteixen com a característiques que són una administració local molt propera, tenen una població reduïda i custodien un territori molt ampli.