• Imprimeix

La Generalitat i la Diputació de Barcelona faran arribar la fibra òptica a 55 municipis de la demarcació

El Govern aprofitarà les obres que la Diputació de Barcelona fa en carreteres de la seva titularitat per fer el desplegament de 260 quilòmetres de fibra òptica. La voluntat del Departament de Polítiques Digitals és fer arribar la fibra a les capitals de comarca al 2020 i als nuclis de més de 50 habitants al 2023. L’acord s’emmarca en el Pacte Nacional per la Societat Digital signat per ajuntaments, diputacions i Govern de Catalunya per fer de la connexió a la banda ampla un element de cohesió social i equilibri territorial.

16/07/2018 14:07
Govern i Diputació comencen les obres per connectar amb fibra òptica 55 municipis més de la demarcació de Barcelona

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, han presentat, aquest dilluns, l’inici de les obres per connectar 55 municipis més de la demarcació de Barcelona amb fibra òptica.

L’acord entre les dues administracions preveu que el Govern desplegui la xarxa de fibra òptica a les zones de la demarcació on actualment no hi ha d’accés a la fibra òptica. Per fer-ho possible, s’aprofiten els projectes que la Diputació ja tenia planejats, com a obra ordinària i s’incorpora la infraestructura per a la fibra òptica.

Aquests acords han de fer possible la voluntat del Govern de Catalunya de “connectar totes les capitals de comarca el 2020 amb fibra òptica i garantir l’accés a la banda ampla als nuclis de més de 50 habitants el 2023”

Pel conseller Jordi Puigneró, “l’accés a Internet serà determinant per la competitivitat, el desenvolupament econòmic i per la cohesió social i territorial del nostre país. És una obligació del Govern de Catalunya que al nostre país hi hagi igualtat d’oportunitats i, per tant, accés a la banda ampla com una infraestructura estratègica en un segle que serà digital i ciutadà”.

L’obra ha estat planificada per la Secretaria General de Telecomunicacions. En total, el govern estendrà un total de 260 quilòmetres de cable amb una inversió de 2,5 milions d’euros. Un cop completades les obres, prop de 180.000 habitants de la demarcació de Barcelona tindran connexió d’alta capacitat amb fibra a la seva disposició.

Un acord que marca el camí

La gestió d’aquesta nova xarxa anirà a càrrec del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI del Departament de Polítiques Digitals), segons l’acord amb la Diputació de Barcelona.

Segons aquest acord, la Diputació serà la titular de la infraestructura destinada al pas de la fibra òptica. El CTTI la gestionarà i n’assumirà els costos de manteniment. El conveni també contempla la creació d’una comissió estratègica i una de tècnica per al seu seguiment, així com un balanç anual de despeses i ingressos d’explotació.

El desplegament d’una xarxa neutra de fibra òptica està inclòs dins del Pacte Nacional per a la Societat Digital, un gran acord institucional i de país subscrit entre la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions i el món local (ACM, FCM i Localret). D'aquesta manera, el Pacte Nacional per a la Societat Digital esdevé un instrument cabdal per accelerar el procés de digitalització de Catalunya.

El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.