• Imprimeix

Atenció religiosa al final de la vida. Coneixements útils sobre creences i conviccions

L'Obra Social "la Caixa" juntament amb l'Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i en col·laboració amb experts de diferents tradicions religioses i diverses conviccions han elaborat el manual de Atenció religiosa al final de la vida. Coneixements útils sobre creences i conviccions.

Aquesta guia ha estat escrita pensant principalment en les necessitats que poden tenir els professionals sanitaris (metges, psicòlegs, infermers, treballadors socials, gestors de l’hospital, etc.) per donar una millor atenció integral a les persones amb malalties avançades i als seus familiars. La publicació pretén aportar més i millor informació sobre les diverses creences i conviccions, una realitat que cada vegada és més àmplia i complexa i que requereix un esforç comú. Un coneixement que podrà millorar la capacitat d'empatitzar, detectar, explorar i donar resposta a les necessitats de la dimensió espiritual.
S'ha dedicat un capítol a cada religió o convicció que, per regla general, té diversos apartats: la denominació de la creença o convicció; l'origen i fundador; les doctrines i creences; la moral, comportaments i compromisos; les pràctiques i ritus; les festes principals; els objectes útils; l'organització de la tradició religiosa i de l’atenció als malalts; les dades per contactar; els llibres fonamentals, algunes oracions i textos espirituals per confortar i resar; els consultors d'aquesta religió, i, en alguns casos, un glossari.
En alguns apartats es presenten orientacions concretes sobre la malaltia, el procés del final de la vida, sobre el més enllà de la mort i el dol. Destaca el valor afegit de la selecció de textos espirituals de cada tradició, útils per donar sentit o transcendència al sofriment i a la malaltia, un sentit viscut pels pacients, per les seves famílies i per les seves comunitats, però que pretén que pugui ser entès i respectat pels professionals de la salut que probablement no coneixen aquestes conviccions, atorgant-los la possibilitat de valorar millor els efectes positius que l'espiritualitat pot exercir sobre l'equilibri i l'harmonia psíquica i espiritual de la persona malalta.

El llibre ha estat coordinat per Mn. Xavier Sobrevia, assessor en temes espirituals del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, i Francesc Torradeflot, director de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.

Data d'actualització:  03.02.2014